Turkiets nya medborgarskapsregler lockar utländska investerare

Turkiets nya medborgarskapsregler väntas uppmuntra fastighetsförsäljningar och till utlänningar, och få fart på försäljningen som föll från 20,3% till 18,189% fastigheter i 2016.

Enligt de nya reglerna, som antogs den 12 januari, kommer Ankara bevilja medborgarskap till utlänningar som köper fastigheter i Turkiet värd minst $ 1.000.000 under förutsättning att fastigh

Förordningen omfattar även utlänningar som har minst $ 3.000.000 deponerade i turkiska banker under förutsättning att det inte rörs under minst tre år. Liknande åtgärd gäller för utländska investerare som innehar statsobligationer till ett värde av minst $ 3.000.000 under förutsättning att de inte har diversifierats under tre år.

Julian Walker, chef på plats Blue International Property, uppger att detta är ett välkomnande och en positiv åtgärd som kommer locka köpare tillbaka till Turkiet efter en avmattning i utlandsförsäljningen under andra halvan av förra året, Han uppger att utländska köpare som har nytta av den nya lagen kommer snart börja investera i Istanbul.  

"Tröskeln på $ 1 miljon passar förmögna arabiska investerare i synnerhet. Förra året, irakier, Saudiarabien, Kuwait, och ryssar köpte flest fastigheter i Turkiet. Med denna nya lag, planerar vi att denna trend fortsätter, med ränta från syrierna växer ", tillade han.
 
"Som ytterligare ett tecken på förtroende, är Turkiet på plats i magasinet SUN:s lista över" bästa ställena att köpa 2017 '. De belyser Fethiye, Kalkan, och Bodrum som särskilda hot spots för köpare ", sade han.

Turkiet erbjuder hus för billigare priser, högre kvalitet och större storlekar samt en ekonomiskt mer bekväm livsstil och prisvärd shopping jämfört med andra länder, enligt Ali Taylan, chef för Turkiets Alla Real Estate Federation.

Taylan uppger att fastigheter fick mer värde än något annat finansiellt instrument i Turkiet.
 
"Bostadspriserna i huvudstaden Ankara har ökat med 20-25% under de senaste 20 åren. Villaägare i Turkiet har tjänat mer pengar på sin fastighetes investering än vad de skulle ha tjänat på Forex, börsen, och så vidare. Så det här är ett smart investering instrument ", säger han.

"Mängden, $ 1 miljon, är väl beräknad. Eftersom du skulle behöva betala $ 4 till 5.000.000 i USA för ett hus som kostar $ 1 miljon i Turkiet ", sade han, han tillägger samtidigt att terrorattacker i Turkiet inte skall vara ett hinder eftersom liknande attacker skett i många andra länder såsom Frankrike och Tyskland .

Några 32%, eller 5,811 enheter av husen säljs till utlänningar i Istanbul, landets största stad, befolkningsmässigt.

Efter Istanbul, är det semesterorten Antalya vid Medlehavet som kommer på andra plats med 4,352 egenskaper, medan den nordvästra provinsen Bursa kommer trea med 1318 enheter. 
     
Irakier toppar listan över köpare med 3.036 fastigheter, följt av Saudiarabien med 1,886, kuwaitier med 1,744, ryssar med 1,224 och afghaner med 1205.

 

news.jpg (386×240)