Om Alanya

Om Alanya

Alanya som ligger på Turkiets Riviera på medelhavskusten i Antalya-provinsen ca 120 km sydost om Antalya har en lång historia. På grund av sitt läge har Alanya varit ett maktsäte för många tidigare kungadömen i Medelhavsområdet, till exempel Romerska riket, Byzant, Ottomanska imperiet och Seljukerna. Med sitt rika arkitektoniska arv är Alanya medlem i European Federation of Historical Cities and Regions (EAHTR), som startades av Europeiska rådet 1999.

Borgen i Alanya är en av de mest besökta attraktionerna i staden. Borgen är byggd omkring år 1226, och är, med sina 83 torn, fantastiskt att se. Under 2007 påbörjades restaurering av en del av fästningen, bland annat att bana väg för användandet av en bysantisk kyrka. Den gamla stadsmuren löper runt större delen av halvöns östra sida och man kan ta en trevlig promenad på muren.

Lägenheter i Alanya

Det Röda Tornet är en annan välkänd byggnad i Alanya. Det röda tornet är beläget vid den gamla hamnen i Alanya och uppfördes ursprungligen för att skydda Tersane, ett före detta varv som byggdes 1221. Arkitekten Ebu Ali Reha konstruerade tornet som även efter nästan 800 år är en imponerande syn vid hamnen med sina 33 meter. Tornets röda färg är utmärkande och också det som givit tornet dess namn. Idag används tornet för historiska utställningar. För den som vill går det bra att gå upp för de 85 trappstegen till toppen av tornet för att beskåda den hänförande utsikten.

Grottan Damlatas är välkänd för sitt speciella mikroklimat. Varje morgon mellan kl 7.00 och 10.00 är grottan stängd för allmänheten men öppen för personer med astma och lungproblem som regelbundet besöker grottan på läkares ordination. Efter klockan 10.00 är grottan öppen för allmänheten.

Alanya har ett rikt kulturliv. Staden har många årliga festivaler som turist- och konstfestivalen i maj och juni, Alanyas internationella kultur och konstfestival första veckan i oktober och Alanya Jazzfestival den första veckan i september. Alanyas årliga stenskulptur-symposium äger rum hela november varje år. Missa inte heller Alanya Triatlon som äger rum i juni.

STRÄNDERNA:

Incekum är en av sydkustens bästa stränder. Stranden är långrund och har finkornig sand vilket gör den lämplig för mindre barn.

Kleopatra/ Damlatasstranden ligger på den västra sidan av klippan som delar Alanya i två delar. Många anser att detta är Alanyas bästa strand. Sanden är vit och finkornig. Det blir dock fort djupt här varför man bör vara vaksam om man har barn med sig. Kleopatrastranden har fått sitt namn efter drottning Kleopatra som fick området av sin romerska käreresta, general Antonius. För duktiga simmare går det att simma till Fosforgrottan i vilken man kan man dyka i mot en mindre avgift.

Konakli är en nästan 10km lång strand. På strandpromenaden finns det rikligt med barer och restauranger.

Temperaturöversikt för Alanya