Te är en varm dryck med minst 5000 år av historia men som kom sent till turkiska kulturen. För många utlänningar är turkiskt kaffe det första de kommer att tänka på när man talar om traditioner. De ger alltid sina nära och kära turkiskt kaffe vid ett besök i Turkiet. Te har dock en större plats i den turkiska kulturen. Te kan drickas och serveras på många sätt men dricks huvudsakligen från morgon till kväll. Frukosten börjar inte innan teet kommit på bordet och efter en trevlig middag älskar alla ett glas välgjort te i Turkiet. Det var först på 1800-talet som det turkiska folket accepterade te i vardagslivet och först i slutet av seklet som de började odla det. Det är i princip symbolen för början, slutet, vänskap och gästfrihet i Turkiet. Alla slags relationer, allt från de mest avslappnade mötena till de mest formella, börja med te.
Denna varma och lugnande dryck kan hittas på alla typer av kaféer och hem i Turkiet. Det finns även särskilda platser där endast te serveras. Även om dessa platser kallas för kaffe som "Kahve" eller "Kahvehane", tjänar de vanligen främst som teställen eftersom det är billigare och lättare att hitta än kaffe. Dessa platser finns i nästan alla grannskap samt på stränderna på semesterorter. Det är också en viktig del av turkiska köket. Te tillagas när gäster eller vänner och familj kommer på besök. Kommer hantverkare till hemmet så bjuds även dessa på te.Te visar på acceptans och goda gärningar hos människor. Om du besöker någons hem i Turkiet och inte erbjuds te, bör du oroa dig för din värds intentioner.
- Te på turkiska är "Cay". Cay är ursprungligen kinesiskt men det används i det dagliga livet som om att det är turkiskt. Ordet används också i Indien och Japan.
- Turkiskt te tillverkas i speciella tekannor. Den har två delar: den övre mindre och den nedre större. Processen börjar med att koka lite vatten. Sedan fortsätter det med att lägga te i övre delen av tekannan och hälla på lite kokande vatten. Du ska också hälla på mer vatten på den nedre kannan och låt det koka. Sedan väntar du på på processen som heter 'demlenmek' vilket innebär att teet ger en mörkröd färg till vattnet.
- Det finns flera sätt att servera kaffe, men de typiska tulpanformade glasen är specialgjorda för att dricka turkiskt te ur. De har också matchande små tallrikar och teskedar och serveras vanligen tillsammans med två sockerbitar
- När processen är klar och färgen på vattnet i den övre kannan är mörkröd, är teet klar att servera. Du häller lite av det mörka teet och tillsätter sedan det kokta vattnet. Ju mer mörkt te du häller i desto mer intensiv blir tesmaken.
- Te är definitivt en kulturell viktigt del i Turkiet och har dessutom många hälsofördelar. Te konsumeras efter måltider, eftersom det hjälper matsmältningsprocessen. Det har även positiv effekt på hjärta och blodkärl. Te har även en lugnande effekt och det turkiska folket dricker det när de känner sig arga, nervösa eller oroliga.