FAQ

Här är listan över vanliga frågor som hjälper dig att köpa en bostad i Turkiet:

Kan jag som utlänning, köpa en bostad i Turkiet?
Som utlänning, måste du tillhör någon av de nationaliteter som har ömsesidiga rättigheter, du kan då köpa en bostad i Turkiet.

Kan jag få uppehållstillstånd om jag köper en bostad i Turkiet?
Som alla andra utlänning, kan du få uppehållstillstånd för 1 år i taget i Turkiet efter att ha ansökt och tillhandahållit alla nödvändiga dokument.

Om jag vill köpa en bostad i Turkiet, behöver jag ha uppehållstillstånd?
Nej, det behöver du inte.

Finns det några begränsningar när man köper en bostad i Turkiet?
Fastigheten kan inte ligga i militära zoner eller zoner av historisk betydelse, skogszoner och primära jordbruksmark och det måste ha lagfart. Samtliga fastigheter som vi säljer följer dessa punkter.

Kan jag investera i mer än en bostad?
Ja, det finns inga begränsningar för hur många bostäder du kan köpa i Turkiet.

Kan ett utländskt bolag köpa en bostad i Turkiet?
Ja, företag kan äga bostad i Turkiet. Ursprungslandet av bolaget skall ha ömsesidigt avtal med Turkiet.

Vem bestämmer priset på en bostad?
Priserna på nybyggda fastigheten fastställs av konstruktionsföretaget. Du ska betala samma pris med vem du än köper din egendom genom, antingen direkt eller genom tredje part.

Vem säljer en bostad i Turkiet?
Det finns många olika sätt att köpa en bostad. Det bästa alternativet är att välja licensierad fastighetsmäklare, men det finns många andra människor, till exempel smycken eller läder säljare, servitörer osv, som säljer fastigheten inom turism regioner i Turkiet.

Varför ska jag köpa en bostad genom en fastighetsmäklare?
Fastighetsmäklare är proffs som hjälper dig med att köpa din bostad. Summer Home Real Estate är ett licensierad erfaret företag som ger dig all den information som behövs för att köpa en bostad i Turkiet. Med ett stort utbud av bostäder till salu, hjälper vi dig att välja rätt boende för dig och guidar dig genom alla steg i inköpsprocessen.

Hur är den allmänna uppfattningen av lokalbefolkningen mot utlänningar?
De varmt välkomnar alla och anser de är en del av den turkiska kulturen. Du kan vara säker på att du kommer att känna dig lika bra som i ditt land (om inte mer bekväm) varje gång du besöker Turkiet.

Är det nödvändigt att lära sig språket?
Att lära sig språket är helt upp till dig. Det är inte obligatoriskt att lära sig språket, eftersom de viktigaste språken (engelska, tyska, ryska) är utbrett på de flestaplatserna.

Finns det enkel tillgång med flyg året runt?
De närmaste flygplatserna till den plats där vi är verksamma är Antalyas internationella flygplats och Gazipasa-Alanya flygplats, som fungerar året runt. Det finns många flyg från / till de stora europeiska flygplatserna från / till Antalya och Gazipasa året runt.

Hur ser sjukvården ut i Turkiet?
Den turkiska sjukvården arbetar med tre olika typer av sjukhus: offentliga sjukhus, universitetssjukhus och privata sjukhus. Såväl offentliga som privata sjukhus uppfyller internationella normer när det gäller utrustningens kvalitet och specialistkunskaper. De flesta sjukhus har avtal med internationella försäkringsbolag.

Finns det några internationella banker?
Det finns många internationella banker på platser där vi är verksamma (HSBC), men även turkiska banker med kontor i Europa (Is Bank, Garanti, Akbank).

Kan utlänningar få bostadslån i Turkiet?
Ja, utlänningar kan låna pengar från turkisk bank. Summer Home Real Estate samarbetar med flera utvalda byggföretag och samarbetar med en av de bästa bankerna på marknaden, Garanti Bank, som erbjuder fast ränta på lån till 10 år.

Hur ser köpprocessen ut?
Först måste du välja en fastighet, teckna avtal med säljaren betalar alla kostnader och få lagfart. För mer information om inköpsprocessen, klicka här.

Vad kostar det jag måste betala när man köper en fastighet i Turkiet?
Det finns flera kostnaderna samtidigt köper en fastighet i Turkiet. Summer Home informera dig i detalj vad du har att betala, klicka här.

Vilka kostnader tillkommer för att köpa en bostad i Turkiet?
Utom de normala omkostnaderna, finns det absolut inga dolda kostnader i våra erbjudanden. Priset du ser är det slutliga priset.

Vad är TAPU?
TAPU är turkiska namnet för lagfart, som är juridiskt dokument som visar att du äger alla rättigheter till bostaden. Samtliga bostäder måste ha en lagfart från Mark och Registry kontoret.

Hur länge måste jag vänta innan jag får min lagfart?
Det tar ca 3-4 dagar för dig att få din lagfart, räknat från den dag du köper en bostad i Turkiet.

Kan jag försäkra min bostad i Turkiet?
Ja, efter att ha köpt din bostad i Turkiet, kan du försäkra den. Summer Home Real Estate hjälper dig att hitta lämpligt försäkringsbolag.

Vilka är de lokala skatter jag måste betala?
Det finns ett par av kommunala skatter som skall betalas två gånger per år, men mycket minimal jämfört med större europeiska städer.

Kommer jag att få en hjälp med inredning av min bostad?
Summer Home Real Estate erbjuder hjälp med inredning din bostad i Turkiet. Vi samarbetar med team av mycket erfarna designers och erbjuder dig våra kompletta inredningspaket eller personliga inredningstjänster.

Vad sägs om arv?
Såvida inget annat nämns, i fall något händer med den som innehar lagfart ärvs bostaden automatiskt av maken eller barnen. För att göra några ändringar i lagfarten, behöver du juridisk hjälp.

Kan jag ta mina pengar tillbaka till mitt land om jag säljer min egendom?
Ja, det finns absolut inga begränsningar för dig att ta dina pengar tillbaka till ditt hemland, förutom reavinst skatt som du så småningom kommer att få betala.

Måste jag betala kapitalvinst skatt om jag säljer min egendom?
Enligt turkiska lagar, behöver du inte betala kapitalvinst skatt om du säljer din bostad efter 5 års ägande.

Kan fastigheten hyras ut?
Detta är möjligt naturligtvis. Om du inte bor permanent i din bostad, är uthyrning under din frånvaro även en bra inkomstkälla. Du kommer också att behöva betala skatt på hyran om du bestämmer dig för att hyra ut din bostad i Turkiet.

Är import av fordon eller möbler möjligt?
Importen av fordon och möbler är möjlig. Men kostnaderna för transport, tull och dataskyddsreglerna är mycket hög; Därför är det rekommenderat att köpa möbler eller bil i Turkiet.

Vad är Iskan?
Det finns två typer av Iskan: General Iskan och personlig Iskan. General Iskan är tekniskt dokument för att bygga. Detta dokument ges av kommunen och visar att fastigheter har erhållit samtliga nödvändiga godkännanden att byggnaden används för bostadsändamål och tillåts att bo där permanent. Privat Iskan för lägenheter som erhålls av ägaren tillsammans med Tapu och krävs även för nyregistreringar av el och vatten.

Vad Summer Home Real Estate erbjuder dig?
Vi erbjuder alla de tjänster som du behöver när du köper din bostad i Turkiet. Vi hanterar all dokumentation och erbjuder dig tjänster före och efter att du har köpt din bostad.

Kan jag få se fler bostäder innan köp?
Summer Home Real Estate erbjuder visningssresor för sina kunder. Du tittar ut vad som är intressant från vår porfolio och så visar vi dig de bostäder som är lämpliga enligt dina kriterier.

Här har vi försökt besvara de viktigaste frågorna. Om din fråga inte är här, tveka inte att kontakta oss.