Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project TANAP

Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project TANAP

Efter att Aliyev gratulerade Erdogan till valet betonade han att det fredliga förhållandet mellan två länder stärks genom att Azerbajdzjan var det första landet Erdogan besökte officiellt efter att han hade svurits in. Relationen mellan Turkiet och Azerbajdzjan har pågått med en ökad kulturell, social och finansiell allians i åratal. Båda ledarna betonade att förhållandet mellan de två länderna är viktiga och viktigt för både området och Aserbajdsjans förhållande till Europa.

Erdogan kommenterade att, förutom ökningen av handeln mellan de två länderna, är TANAP-projektet viktigt mellan länderna. Han påpekade det faktum att bindningen mellan Azerbajdzjan och Europa kommer att upprättas genom detta projekt.

TANAP Project är en naturgasledningskonstruktion mellan Azerbajdzjan och europeiska länder. Det kommer att starta från Ardahan, gränsen mellan Turkiet och Georgien, och fortsätta upp till dess anslutning till TAP naturgasledning vid Ipsala, Edirne, gränsen mellan Grekland och Turkiet. Projektet innehåller 1850 kilometer huvudledning, varav 19 kommer att gå under Marmarahavet.

Projektet syftar till att överföra naturgasen som produceras i de olika naturgasfälten i Kaspiska havet till Turkiet för det första, till europeiska länder efteråt. Anslutning med SCP och TAP-ledningar, kommer TANAP att etablera Southern Gas Corridor.

President i Azerbajdzjan, Aliyev, uppgav att Turkiet och Azerbajdzjan återupprättar Eurasiens energikarta. "Våra gemensamma ansträngningar är mycket viktiga, inte bara för våra länder utan också för hela området och Eurasien. Sambandet mellan Turkiet och Azerbajdzjan bidrar till stabiliteten i regionen ", tillade han.