Turkiet firar segerdagen 30:e augusti

Turkiet firar segerdagen 30:e augusti
facebook google plus twitter

Den 30 augusti 1922 slutade slaget vid Dumlupinar med den turkiska arméns seger med ledning av befälhavaren, Mustafa Kemal Pasha. Dagens betydelse kommer från slutet av självständighetskriget och är början till grundandet av den turkiska republiken. Självständighetskriget var en enorm kamp med tanke på förhållandena för den perioden och situationen som det turkiska folket befann sig i. Med slutet av slaget vid Dumlupinar, slutade självständighetskriget och den turkiska republiken deklarerade sina landområden. 92 år senare firar människor som bor i Turkiet denna dag genom att visa sin tacksamhet till alla människor som kämpade i självständighetskriget.

I Turkiet och den turkiska republiken på norra Cypern firas denna dag med ceremonier i samordning av den turkiska generalstaben. Statliga tjänstemän besöker Anitkabir och Atatürks grav och visar sin tacksamhet och önskemål för kommande år. Efter ceremonierna hålls en mottagning av guvernören med närvaro av samtliga statliga och militära tjänstemän.

Under sitt tal i i Dumlupinar år 1924, talade Mustafa Kemal Ataturk om människorna som kämpat i kriget och tackade dem alla. Han konstaterade att denna seger, som inte bara förändrade det turkiska folket öde utan också hela världen, är arbetet hos människor som kämpat, det vill säga den turkiska nationen.