Turkiska viner

Turkiska viner

Turkiet är även om det inte är allmänt känt ett av de mest lämpliga länderna för vinproduktion. Vinets historia i Anatolien går tusentals år tillbaka i tiden eftersom jordens förutsättningar och klimatförhållandena i Turkiet är mycket lämpliga för vinproduktion. Ändå används endast 2% av de druvor som produceras i Anatolien för vinproduktion, i jämförelse med 95% i länder med liknande förhållanden. Under de senaste åren har det dock skett en ökning och en förhoppning, som lett till öppnandet av nya vinfabriker, ökningen av olika produkter, samt en ökning av vinexporten och efterfrågan på den inhemska marknaden.

Olika turkiska viner

I Turkiet har varje region sina egna egna förutsättningar och därför sin egen typ av druva. Detta möjliggör att producera ett brett utbud av viner i olika smaker, färger och kvaliteter. Här är kännetecken för vinerna från Turkiets olika regioner.

Marmara-regionen

De vanligaste druvorna i Tekirdagprovinsen är Papazkarasi (Papaskara), som är en svart, mild druva som används för att både äta och till vinframställning. Gamay är druvor med hög syrahalt, Yapincak är vit druva med låg syrahalt, svart Cinsault och Semillon som är vit och mild. Särskilt druvproduktion är vanligt i Sarkoy och Murtefe så många fabriker ligger i dessa distrikt. Canakkale och Bozcaada sticker ut med druvan Vasilaki som används för produktion av sött, vitt vin och Kuntra (Karasakiz) som används för rödvinproduktion. Vinproduktionen i Bozcaada har ökat snabbt de senaste åren tack vare institutionalisering av vingårdar och etablering av nya fabriker. Produktionen av Merlot är också mycket vanlig i närheten av Saroz. Avsa och Marmara öarna har Adakarasi druvan, som finns speciellt i dessa områden.

Centrala Anatolien och svarta havsregionen

Nevsehirprovinsen har de flesta vinproduktionsanläggningarna i Turkiet. Den vanligaste druvan är Emir, som är en saftig och vit druva som används för produktion av torrt vin. Dessutom produceras Kayseri Karasi och Dimrit som har låg syrahalt och är mycket söt och används för rödvinproduktion och Sıradar-druvor produceras i detta område. Det finns också många vinproduktionsanläggningar i Ankara. En av dem är Kalecik Karasi, som är känd som den högkvalitativa rödvindruvan i Centralanatolien. En annan är Hasandede, en vit druva som har låg syra och är mycket söt. En autentisk typ av vin är gjord av Narince druvan som produceras i Tokat. Narince druvan lagras i träfat och ger ett vitt vin som sticker ut med sin rika och balanserade smak.

Egeiska regionen

Egeiska regionen är vanligtvis populär för sitt Sirince-distrikt och som är känt för sina fruktviner. Sirince fruktviner kan tillverkas av alla slags olika frukter. Izmir provinsen i Egeiska regionen har andra typer av druvor som är mycket populära över hela världen. Den mest populära druvan världen över är Cabarnet Sauvignon, som är en svart druvasom är lätt att odla. Dessutom finns Carignan druvan som odlas speciellt i södra Frankrike och Spanien, i Izmir. Andra druvtyper som produceras i Izmir inkluderar Alicante Bouchet, som har låg syra och alkoholhalt, Siraz som är en mörkröd druva med intensiv smak, Bornova Misket som är vit och fruktig och Foca Karasi. En annan provins i Egeiska regionen som sticker ut med produktion av rosevin är Denizli. Cal Karasi och Sultaniye druvor föredras för vinproduktion här.

Östra och sydöstra Anatolien

I Elazig och Malatya-provinserna produceras Okuzgozu, som är den mest dyrbara röda vindruvan i Anatolien. Det sticker ut med sin intensiva smak och ljusa rubinfärg. I Diyarbakir-provinsen produceras Bogazkere druvan som har en syrlig smak. De mest föredragna vintyperna i Turkiet fås genom att blanda druvorna, Okuzgozu och Bogazkere. Midyat och Mardin är två provinser i östra och sydöstra regionerna av Turkiet, som är allmänt kända för sin vintradition som går tusentals år tillbaka i tiden. De lokala druvsorterna Mazruna och Kerkus används för dessa viner och de görs av den assyriska befolkningen som bor i området.

Förnamn och Efternamn *

Dessa fält är obligatoriska

E-posta oss

Dessa fält är obligatoriska

Telefon *

Dessa fält är obligatoriska

Skype