Val i Turkiet 2018

Val i Turkiet 2018
facebook google plus twitter

Den 24 juni 2018 kommer Turkiet att uppleva något nytt i landets historia, det första presidentvalet. Valet kommer att omfatta både presidenten och parlamentsledamöterna. Dessa val har diskuterats grundligt av alla delar av samhället och på olika sätt på grund av den stora myndighetsmakt som den valda presidenten kommer att få. Under perioden före valet genomförde politiska partier sina valkampanjer och presidentkandidater presenterade sig för allmänheten i olika möten, tv-program och evenemang.

Som bekant har Turkiet styrts av AKP under de senaste 16 åren. På samma sätt betraktas AKP och deras tidigare politiska partiledare, nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdogan som de starkaste aktörerna i valet. De bildade en allians med det nationalistiska partiet MHP och kallas Public Alliance (Cumhur Ittifaki). En annan allians vid namn Nation Alliance har bildats bland CHP, Iyi Party och Saad Party mot polarisering av samhället, beroende av rättssystem och media och förstörelse av parlamentets system genom detta nya valförfarande. Medlemmar av denna allians stödjer varandra men de har alla olika kandidater till president. Turkiets republikanska parti CHP har Muhammer Ince som kandidat och han är en av de starkaste motståndarna till nuvarande president Erdogan. En annan stark motståndare är Meral Aksener, kandidat till Iyi Party, bildat av tidigare medlemmar av MHP som inte var tillfreds med MHP: s beslut att ansluta sig till en allians med AKP. Saadpartiet har Temel Karamollaoglu som kandidat och som representerar den radikala religiösa vingen i en politisk skala. En annan kandidat, Selahattin Demirtas som har arresterats och för närvarande driver sin kampanj från sin fängelsecell, presenterades av HDP som representerar den kurdiska delen.

Politiken i Turkiet är alltid en fråga för diskussion på grund av landets mångkulturella natur. Valperioder är alltid fulla av instabilitet och många diskussioner mellan politiker och medborgare. Men detta val är extra viktigt och betydelsefullt på grund av att vara det första valet i historien som kommer att avgöra om medborgarna i Turkiet vill ha det nya presidentsystemet eller parlamentets system tillbaka.