Välsmakande mat i Alanya

Välsmakande mat i Alanya
facebook google plus twitter

Läckra regionala rätter i Alanya

Yarpuzlu Akdarı Çorbası (Hirs soppa med mynta)

Mynta brukar växa på flodbanker och vid kanaler, smaken liknar mint, den luktar gott och den har en lugnande effekt.

Şepit (Tunnbröd)

Förbereds på en järnplatta över elden och det måste vändas hela tiden för att bli jämt bakat och inte bränt. Strax innan det är klart läggs det ovanpå den brinnande kolen för att det ska få fin färg. Brödet smöras och får oftast en fyllning, vanligtvis av getost och rullas sedan ihop och är redo att ätas.

Döğme Aşı (Vetegröt)

Efter att vetet har rengjorts ordentligt läggs det i en gryta med lök och rörs kontinuerligt tills det är klart. När allt har en grötliknande konsistens häller man smält smör på toppen.

Laba (Fyllda revben)

Kokas på hög värme och sys ihop med en tjock nål för att de ska hålla ihop. Efter att ha kokat klart tas trådarna bort och grytan är klar.

Laba Yemeği için Hazırlanmış Hayvan Kaburgası (Labalık)

İlibada Sarması (Fyllda vinblad)

Ris eller vete blandas med olivolja eller smör, salt, tomat, tomatpasta, röd paprika och lite kryddblandning som blandas i en skål. Fyllningen fördelas sedan i små mängder och läggs på vinbladen. Man rullar sedan ihop dem och lägger dem i en gryta med lite vatten där de får koka på medelvärme tills de är klara.

Labada Sarması

Göleviz (Colocasia-rotfrukt)

Kokas på medelvärme tills den är mjuk. Ofta blandas det med köttfärs eller köttben. Strax före colocasian är klar pressas lite citronsaft över och blandas.

Etli Göleviz

Taze Ülübü Yemeği (Färska kindneybönor)

Kokas med malet kött eller små köttbitar i en gryta tillsammans med smör, hackad lök och peppar. Senare tillsätter man skalade och hackade tomater och sist tillsätter man bönorna tillsammans med lite vatten och allt kokas sedan på medelvärme.

Ülübü Yemeği

Taze Bakla Yemeği (Bondbönor)

Bönorna rengörs ordentligt och toppen tas bort med en kniv före tillagningen. Hackad lök, smör, peppar, kött eller köttfärs kokas först i en gryta. Skalade och hackade tomater tillsätts och efter att det har kokat ett tag lägger man i  bönorna med lite salt och vatten. Kokas på medelvärme.

Mantar (Svamp)

Det finns flera olika svampar i Alanya-området, såsom tallblodriska, skäggriska, tryffel och champinjon. På hösten när regnperioden startar, börjar de första svamparna att komma. Svampen rensas, hackas och rengörs ordentligt och steks sedan i en stekpanna med hackad lök och olivolja eller smör. Senare tillsätts lite vatten med tomatpasta och kryddor. Den kokas också ibland med kikärter.

Çigirdik (Sesam kroketter)

En mängd sesam rengörs och blandas med lika mycket honung och rostas i en gryta. När det har rostats tillräckligt länge ska fröna komma ut. Massan sprids sedan ut på en stor tallrik med en sked. Efter att det har svalnat, skärs den i bitar och serveras. Det går också att avvända druvsirap istället för honung. 

Çiğirdik

Turunç Reçeli (Bitter apelsinmarmelad)

Ett kilo socker behövs till 8-10 bittra apelsiner. Sockret hälls över apelsinerna som sedan får stå en hel dag så saften dras ut. Därefter tillsätts två glas vatten och apelsinerna kokas med sockret. Under kokning på hög värme ska skumbildningen som bildas på toppen avlägsnas. En citron pressas över marmeladen för att förhindra sockerbildning. Efter att ha kokat en stund till lämnas marmeladen för att svalna och hälls sedan upp på burkar.

Kaynatılmış Turunç Reçeli

Kırtakı (Pumpa efterrätt)

Kırtakı kan göras av pumpa, kalebass eller vattenmelonskal. Efter att skalet har tagits bort, hackas det i ca 3-5 cm stora bitar. Bitarna ska sedan ligga i vatten blandat med krita eller aska. Efter att skalen är rengjorda läggs de i en stekpanna ovanpå kokande sirap från druva eller carobfrukten. När de har rätt konsistens tas de av värmen och lämnas för att svalna. Efter kylning läggs bitarna i ett krus eller burk som förseglas.